top of page

Želiš li promijeniti svijet?

Iako većini nas javni nastup i govor pred drugim ljudima nije nešto što prakticiramo svaki dan, razvoj govorničkih i vještina javnog nastupa može nam pomoći puno više nego li mislimo.


Ma koliko ja mislio kako znam čitati, znam nešto i napisati, a drugi me, čini mi se slušaju, možda je to samo zbog toga što se nalazim na poziciji koja donosi odluke. Jednako tako ako uspješno izbjegavam javne nastupe i stalno guram neke druge da to rade očito je da mi fali i treninga i utakmica u nogama. A ako često imam potrebu pojašnjavati članovima tima što trebaju učiniti, ili moji nadređeni stalno traže pojašnjenja mojih izvještaja, očito je da postoji prostor za napredak.

Foto: Pexels

Ako želiš biti prepoznat kao lider, autor, govornik ili stručnjak u nekom području razvoj vještina javnog nastupa je nužan.


Jačanje samopouzdanja


Jedna od glavnih koristi rada na razvoju svojeg javnog govora je naučiti da je to nešto što ti možeš. Nešto što te prije užasavalo ili nešto što se činilo kao nemoguća misija postaje još jedna savladana vještina. Što više koristiš priliku govoriti javno ili u medijima postaješ svjestan toga kako to radiš – govoriš li prebrzo ili presporo, jesi li jasan i konfuzan, kako zvuči tvoj glas i koliko utječe na publiku, kako možeš prepoznati osjećaje onih koji te slušaju i kako možeš zadržati njihovu pozornost.


Širenje vlastita znanja


Najbolji način za učenje je naučiti biti učitelj drugih. Kada učiš druge širiš njihovo ali i svoje znanje. Kada vježbaš vještine javnog govora i sam se trudiš bolje razumjeti stvari o kojima pričaš. Veći dojam na publiku postižeš pojednostavljenjem kompleksne ideje, i jasnom porukom koju šalješ onima koji te slušaju. Istovremeno učiš kako uvjeriti druge u kvalitetu svojih ideja i širiš svoj rječnik.


Isticanje među drugima


Ako te još nitko ne prepoznaje kao stručnjaka u svojoj branši, razvoj vještina javnog nastupa može te učiniti prepoznatljivim u gomili drugih. Jednako tako ako želiš napredovati dobre vještine govora mogu činiti razliku. Vješto predstavljanje ideja i spremnost na preuzimanje odgovornosti prezentiranja pred drugima sjajan je način za preuzimanje inicijative i predstavljanje pred drugim kolegama. Dizanje kvalitete tvog nastupa pred drugima je ono što ti uvijek može donijeti prednost.


Prilika za napredovanjem


Iako malo tko od nas planira živjeti od svojeg javnog govora i nastupa, osim ako imaju voditeljske ili medijske ambicije, naučiti sigurno i samouvjereno govoriti je važno u svakom razgovoru s mogućim budućim poslodavcem ili poslovnim partnerom. Više mogućnosti otvara se onima koji izgledaju sigurni u sebe, čak i kada iskustvo ili vještine nisu na razini koja se zahtjeva za neki posao. Poslodavci zapošljavaju svoje ljude prema tome koliko su sigurni i elokventni u prezentiranju sebe samih i koliko izgledaju sposobni odraditi posao.


Zato je važno odmah ostaviti dobar dojam.


A sko si u upravi nekog društva ili poduzetnik, vještine javnog nastupa povećat će povjerenje mogućih klijenata i stvoriti dojam da upravo ti možeš riješiti njihove probleme.


Usmjerenost na poboljšanje


Puno veći dojam na druge možemo postići komuniciranjem u živo nego li to možemo preko društvenih mreža ili e-maila. Više vjerujemo ljudima koje smo sreli u živo, stisnuli im ruku i razmijenili koju rečenicu. Mnogi od nas su, nakon što su čuli neki inspirativni govor ili razgovarali s osobom koja govori motivirajuće, donijeli odluke koje su im promijenile život. Svladavanjem vještine javnog govora možeš stvarno utjecati na svoj ali i živote ljudi oko sebe. I ne samo to. Možeš potaknuti druge da promjene svijet u kojem živimo.


Ako želiš mijenjati svijet oko sebe, javi mi se. Siguran sam da ti u tome mogu pomoći.

Comments


bottom of page