top of page

Teški i laki ljudi

Koliko smo puta čuli nekoga „on je sjajan stručnjak, nevjerojatnog znanja i vještina, no malo je težak čovjek“. Ili još gore - „on zna posao, ali s njim raditi je nevjerojatna muka“?

Slična priča se provlači i oko mene jer gotovo po pravilu čujem nakon što bolje upoznam nekoga „pa ti nisi uopće onakav kakav si mi se učinio kad sam te prvi puta sreo“.


Foto: Pexels/Shvets


Biti simpatična, draga i otvorena osoba nije lako, osobito ako si introvert. Jednako tako mnogo nas je i onih koji bismo se mogli nazvati ekstrovertnim introvertima – prema vani se činimo jako otvorenima i pričamo o svemu i svačemu, no ne dijelimo svoja intimna razmišljanja i osobna mišljenja tako lako.


Stvaranje tima je uvijek stresno


U radnim sredinama to je još veći izazov jer često ne biramo druge članove tima u kojem radimo, voditelji timova su često već zadani i uklapanje u timove je obično stresno.

U takvim situacijama izuzetno je važno da se koristimo najvažnijom vještinom koju imamo ili je možemo svladati – vještinom dobrog komuniciranja.


Pričanje nije komuniciranje


Ta vještina ne znači da samo znamo pričati, oblikovati svoje misli, ideje i želje i ispucati ih van iz sebe nego mnogo više.

To znači i upiti, dijeliti i razumjeti informacije koje dobivamo. Jednako tako primjereno komunicirati s osobama oko nas, poštivati njihova mišljenja i angažirano te s interesom ih pratiti. To znači i koristiti svoje znanje i vještine kako bi jasno izložili svoje misli i ideje. Aktivno slušati druge dok pričaju i propitivati ih kako bi ih bolje razumjeli. Upravo to je temelj nečega što zovemo meke vještine.


Meke vještine uče se cijeli život


U svoje CV-jeve uvijek stavljamo svoje tvrde vještine – sposobnost rada na računalu, posjedovanje vozačke dozvole, škole i tečajeve koje su nas oblikovali, projekte na kojima smo radili. No ove meke u njemu uglavnom nećemo vidjeti. I to je nešto što pokazujemo tek na razgovoru za posao. Te meke vještine često sami razvijamo ili oblikujemo kroz život – poput društvenih odnosa i prilagodljivosti. No one su jednako važne kao i one tvrde. U pojedinim životnim fazama potrage za onime što želimo raditi čak i važnije nego one tvrde koje je često lakše svladati. Položiti vozački za automobil je moguće u dva mjeseca, no postati dobar komunikator… to traje cijeli život.


bottom of page