top of page

Biti ili ne biti, na razgovoru za posao


Na vrhu liste stresnih situacija u kojima moramo biti dobri komunikatori je razgovor za posao. Iako u većini slučajeva na razgovor dolazite jer vas žele u njihovom timu lako je moguće stvari uprskati toliko da vas dvije specijalizacije i dugo iskustvo na sličnim pozicijama neće spasiti.

Kako preživjeti takav razgovor? Priprema je izuzetno važna, a za nju je zgodno poslušati par ideja.

Foto: Pexels Ann Shvets


Budi ono što jesi

Komunikacija na razgovoru s ispitivačima mora biti otvorena. Nemojte biti netko drugi nego ono što jeste. Pokažite svoju osobnost kako bi vas upoznali kao osobu i kako biste mogli svoje vještine i interes za posao pokazati od samog početka. Ostanite profesionalni u bilo kojem dijelu razgovora koji se tiče vaših osobnih stvari. Ne ulazite previše u detalje pričajući o sebi i utrošite najviše minutu na to. Ionako sve ono što želite reći već se nalazi u vašem životopisu koji je pred komisijom.


Poveži se s poslom

Svoje osobne podatke važno je povezati s zahtjevima posla kojeg želite. Kad pričate o svojim osobnim stvarima povežite ih s vještinama koje su važne za poziciju koju očekujete. Tako ćete nenametljivo pokazati i svoje iskustvo, i vještine. Dobro je pričati i o načinima kako su te vještine naučene i spremnost na učenje novih. Vještine organizacije i upravljanja se uvijek mogu predstaviti kroz razgovor o konkretnim događajima.


Budi profesionalac

Izgledaj, zvuči i ponašaj se profesionalno. Tijekom razgovora važno je kako se ponašaš, kako govoriš i kako si obučen. To je najbolji način predstaviti se kao kompetentna i ozbiljna osoba za traženi posao. Jedino tako prvi dojam bit će dobar. Obući se u skladu s pozicijom za koju se natječeš je temelj uspješnog intervjua. Stoga je dobro provjeriti pravila odijevanja tvrtke.

Ne koristite sleng niti kolokvijalne izraze. Ne pričate s prijateljima ili obitelji da biste bili previše opušteni u biranju riječi. Koristite pauze u govoru i izbjegavajte poštapalice.


Pokaži vještine

Poslodavac traži određena znanja i na razgovoru želi potvrditi da te vještine imate. Komunikacijske vještine su potrebne svakome i o njima ovisi uspješnost razgovora. Nužno je znati i konkretne stvari kojima se kompanija za koju želite raditi bavi. Istražite to dobro prije razgovora kako biste mogli sudjelovati u predstavljanju budućnosti kompanije. Predstavite svoja znanja o korištenju tehnologija ili specifičnih programa koji su potrebni za rad. Predstavite i načine kako upravljate budžetima koji su ograničeni. Pokažite kako se možete prilagoditi promjenjivim situacijama. Predstavite svoje liderske vještine na primjerima u kojima ste vodili tim. Fokusirajte se na ono što ste tada naučili.


Neka i tijelo priča

Budite svjesni svojeg govora tijela. Iako je većina razgovora korištenje izgovorenih riječi, njih moraju pratiti neverbalni izričaji. Ne smije vam tijelo pričati drugu priču od one što vam izlazi iz usta. Budite samouvjereni i sigurni. Nemojte zijevati ili dozvoliti da vas nešto omete u vašem govoru. Gledajte u oči ljude s kojima razgovarate. Smiješite se. Ne zaboravite disati jer gubitak daha izgleda kao gubitak povjerenja u sebe.


Optimizam je dobrodošao

Kada pričate o bilo kojoj temi ili odgovarate na bilo koje pitanje uvijek je važno odgovarati s pozitivnim aspektima priče. Ona mora pričati o onome najboljem u vama i ojačati pozitivan ishod razgovora. Priče o neuspjehu povežite s učenjem, teška vremena opišite kao priliku da vas one učine boljim.


Slušanje je važno

Ono što vam govori osoba na razgovoru za posao je ono što želite dobro shvatiti. Obratite punu pozornost i odgovarajte na pitanja točno i izravno. Ne razmišljajte o odgovoru na pitanje dok još to pitanje nije završeno jer možete propustiti nešto važno.


Pripremi se za razgovor

Prije odlaska na razgovor o poslu važno je dobro se pripremiti. Uvježbavanje razgovora je najbolje kroz praktično odgovaranje na pitanja koja se mogu očekivati na razgovoru. Treniranje odgovora može pomoći opuštanju za vrijeme pravog razgovora i omogućava bolje predstavljanje sebe i svojih vještina. Budite spremni na pitanja poput – „Recite nam nešto o sebi?“, „Koje su vaše prednosti a koje najveće slabosti?“, ili „Što vam se sviđa u našoj tvrtki?“.

Puno informacija o tvrtki koja raspisuje natječaj može se pronaći na Internetu. Pročitajte i naučite dobar dio toga jer ćete biti prepoznati kao dobro motivirana osoba za taj posao. Jednako tako pripremite i vi pitanja za tvrtku jer jednako tako na razgovoru i vi upoznajete svoje moguće buduće radno mjesto. Zgodno je ako možete pripremiti tri teme ili tri problema koje mislite da biste kao osoba na toj poziciji mogli riješiti.

Provjerite put do razgovora i koliko će vam trebati da dođete na njega. Krenite na vrijeme i dođite 5-10 minuta ranije od predviđenog vremena. Ako primijetite da ćete kasniti odmah kontaktirajte tvrtku. Saberite se i skupite misli prije razgovora. Počnite s jednostavnim „Dobar dan“, recite svoje ime, upitajte ih za njihova imena ako se nisu predstavili i pružite im ruku. Djelujte sigurno i govorite čvrsto i jasno i ne preglasno niti pretiho. Ako ne znate odgovor na tehnička pitanja koja vam se postave zatražite pojašnjenje i pokušajte povezati svoje znanje i kreirati odgovor. Naglasite da želite učiti, i, ako odgovor ne znate, da ste spremni raditi na tome. Na pitanje koja je vaša prednost pred drugim kandidatima predstavite svoje snažne strane, ono po čemu ste jedinstveni i ono što je korisno za poziciju za koju se natječete.

I naravno, isključite telefon ili mu bar isključite zvuk.

bottom of page