top of page

Kako odgovoriti na kritiku?


Svako tvoje mišljenje, stav, ideja, pa i greška može vrlo jednostavno pronaći put do mreže svih mreža gdje u najvećem broju slučajeva ostaje zauvijek. To sigurno utječe na tvoj poslovni ili privatni život negativno ili pozitivno.


Foto: Wix


Na svako mišljenje, stav ili reakciju možeš reagirati na dva načina. Prvi je da zadržiš kontrolu i slijediš pravila poslovne komunikacije. Drugi je onaj kada shvatiš sve osobno, izgubiš kontrolu i završiš na prepucavanju prepunom vulgarnih izraza.


Važno je slušatiNaravno ne treba napisati ‘hvala’ onome tko ti uništava reputaciju iz neznanja, osobnog neslaganja u mišljenjima i stavovima ili je tip osobe koja se stalno žali i nikada nije zadovoljna.

Kada pišeš blog ili komuniciraš društvenim mrežama možeš si dopustiti malo ležerniji nastup dok je u poslovnoj komunikaciji ipak potrebno držati se formalnih pravila.

I na 'trolanje' i iskrenu kritiku najbolje je pokušati shvatiti onoga tko govori.

Kako onda odgovoriti na takav sadržaj? Slušanjem. Oni koji se bave prodajom ili komunikacijom s klijentima dobro znaju da ljutitog klijenta treba saslušati iako je prva njegova želja na vas istresti svoje frustracije. Dok je ta komunikacija izljev ljutnje, gnjeva, i frustracije i njome se ne prijeti napada osoba ili prelazi u agresivnost, ona je podnošljiva. Kada ljutiti monolog završi, dobro je ponuditi rješenje ili ga zajednički pronaći. Trgovci znaju da je put od nezadovoljnog do zadovoljnog kupca samo nekoliko rečenica dug. Treba biti svjestan kako je jednostavnije ući u svađu, no upravo tada treba slušati vlastiti razum.


Kritiku ne treba ignorirati


Najveća greška koju možeš napraviti je igorirati kritiku. Ako je ona pozitivna, daje ti ono što niti jedno istraživanje ne može dati – izravno, nedvosmisleno i jasno izražava potrebe, želje i zahtjeve klijenta. S druge strane ako kritika nije pozitivna i utemeljena, ne treba na nju gubiti previše vremena, no važno je ispričati svoju stranu priče i to jasno, iz nove perspektive, informativno i objektivno.


Ne odgovaraj na sve kritike i ne prijeti


Druga po redu važnosti grešaka je odgovarati baš na svaku kritiku. Kako bi svima dao do znanja kako si vidio i prihvatio kritiku daješ joj nepotrebnu pažnju. Svaka kritike ne treba dugačak odgovor, ozbiljnu analizu ili ogroman angažman. Odgovaranje na kritike ne smije biti jedini način kako komuniciraš sa svojim klijentima ili kupcima.

Ako vidiš komentar koji je pun neistina, ne prikazuje stvarno stanje stvari, nema potrebe njime se previše zamarati. I, d ane zaboravimo, nikako ne treba prijetiti osobi koja je to objavila.


Nije sve negativno


Mnogi od nas kada vidi kritiku u njoj prepoznaje samo negativne stvari. Kad pažnju usmjeriš samo na negativnu stranu komunikacije zaboraviš na sve pozitivno. Važno je sve odvagnuti i nikada ne dozvoliti da negativnosti prevladaju pozitivu. Budi konstruktivan i pronađi i dobre stvari u svakom komentaru. Pomoći će ti da budeš bolji, napraviš iskorak u svom radu i poboljšaš kvalitetu svoje usluge.


Ne zaboravi na one koji te vole


Prevelika pozornost prema negativnim komentarima dovodi do toga da zaboraviš na sve one koji vole ono što radiš i poštuju te. Odgovarajući samo na kritike zaboravljaš komunicirati s onima koji su važni za tvoj posao i za tvoje zdravlje. Povjerenje i poštovanje je nešto čime se ne može upravljati kao s online reputacijom. Zbog toga posveti pažnju i onima koji te hvale i zadovoljni su s tvojim radom.

Svjesni smo toga da je ljudski griješiti, unatoč svoj pripremi koje činiš da se one ne dogode. Iako je lijepo biti perfektan i imati prosjek ocjena 5,0 to nije put koji vodi do sreće i zadovoljstva. Ako idemo samo za time nikada nam ništa neće biti dovoljno dobro.

Kommentare


bottom of page