top of page

Može li poslovno pisanje biti zabavno?

Mora li poslovno pisanje biti dosadno?

Naravno da ne. I tu možete biti kreativni no postoje ipak neka pravila. Pravila ponašanja i pravila pisanja.

U uzbudljivom svijetu poslovnog pisanja, riječi nisu samo alati, već kistovi trgovine, a rečenice su platna na kojima se crtaju poslovi. U njoj je moguća lingvistička avantura gdje je svaka interpunkcijska oznaka obrat u priči, a svaki odlomak je nova stranica koja će vas natjerati da istražujete sagu uspjeha.


Foto: Pixabay

U ovoj domeni, jasnoća vlada, ali tko kaže da jasnoća ne može imati dozu šarma? Pripremite se koristiti svoj perom kao mačem, prekidajući nejasnoće s jasnim rezanjem svega suvišnoga. 

Jasno, kratko efikasno

Bilo da pišete e-poštu, izvještaje ili interne bilješke, zapamtite: dosadno je zabranjeno, bezukusnost je prognana, a šala je vaš najbolji saveznik!

Zato uzmite svoj priručnik gramatike i rječnik sjajnog izraza, jer u svijetu poslovnog pisanja, duhovitost je vaše oružje, a zabava je vaše gorivo. Neka pišemo put do vrha, jednu pametno sročenu rečenicu po jednu!

Poslovno pisanje je kao neki strogi šef. On koji želi svoje poruke jasne, kratke i efikasne - bez dodatnog balasta koji bi zbunio ekipu! To je vrsta pisanja koja se koristi kad se stvari ozbiljno shvaćaju, ali uz dodatak humora kad god je to moguće. Zamislite to kao poslovni stand-up - samo bez mikrofona i bez čudnih perika.

Superheroji u tijesnim odijelima

U ovoj avanturi kroz šumu slova, putujemo klijentskim prijedlozima, izvještajima, internim bilješkama i e-porukama. No za majstorstvo poslovnog pisanja, trebate upregnuti magičnu četvorku: jasnoću, sažetost, točnu gramatiku i jednostavan jezik. 

Posao može biti zabava, smijeh nije tu nešto što treba izbjegavati obavezno, no poslovna strategija ipak mora biti prioritet.

Dobro je svoje riječi poput nekog tajnog superheroja obući u tijesno poslovnom odijelo - koje će biti spremno a sve izazove koji dolaze na putu do uspješne komunikacije na radnom mjestu.

Naputak, informacija, uvjeravanje i transakcija

Dakle, široka lepeza poslovnog pisanja može se stisnuti u samo četiri kategorije. One čuvaju jasnoću, preglednost i zabavu u radnom okruženju:

Uputa 

Uputno poslovno pisanje je kao da vas vaš najbolji prijatelj vodi kroz videoigru - korak po korak do pobjede! Ako vam treba vodič za upotrebu ili bilješka koja objašnjava kako se izvesti neki zadatak, to je upravo ta kategorija.

Informacija 

Informacije su moć, zar ne? Pa, informativno poslovno pisanje je poput supermoći koja bilježi sve bitne informacije o poslovanju vaše tvrtke. Financijski izvještaji, zapisnici sa sastanaka - sve je tu kako bi se osiguralo da se ne izgubi ni najmanji detalj.

Uvjeravanje 

Ovdje dolazimo do poslovnog pisanja koje želi napraviti šou! Cilj je impresionirati čitatelja i natjerati ih da kažu "Da!" na vašu ponudu. Zamislite se kao superprodavač koji svojim riječima pretvara obične kupce u obožavatelje.

Transakcija

I na kraju, imamo transakcijsko poslovno pisanje - to je poput razgovora s kolegom koji želite brzo i učinkovito riješiti stvari. E-pošta, službena pisma, računi - sve što treba obaviti kako bi posao nastavio dalje.

Da skratim, poslovno pisanje je poput avanture s vašim omiljenim superherojima, samo što umjesto borbe protiv zlikovaca, borite se protiv nejasnosti ali i dosade.

Principi dobrog poslovnog pisanja 

U dobrom poslovnom pisaqnju igramo se slovim, riječima i rečenicama dok radimo ozbiljne stvari. Dobro je ipak obratiti pozornost na bitno, a najbitnija je svrha. Da ona bude pravilno oblikovana postavi si par pitanja.

Tko je tajanstveni čitatelj? 

Što želim ispričati čitatelju ovim svojim remek-djelom pisanja? Jasnoća svrhe daje smjer pisanju i oblikuje ton, strukturu i tok.

Kojim putem idem?

Moje misli moraju putovati jasnim smjerom po kvalitetnoj cesti. Zato ću razmisliti prij a ne za vrijeme pisanja. Pisat ću što manje kaotično i ponavljajuće a što više koherentno. Poslovnjaci vole male stvari. Zato ću smanjiti duge, zapetljane rečenice u kratke, jasne rečenice. Važno je odvojiti bitno kako bi vaše pisanje bilo kristalno jasno.

Imam li točne i relevantne informacije?

Glavni cilj poslovnog pisanja je prenijeti korisne informacije. Netočan ili nebitan sadržaj može ozbiljno ugroziti svrhu dokumenta. Za efikasno poslovno pisanje, informacije trebaju biti vrijedne i potpune.

Teške riječi i nerazumljivi izrazi? 

Jednostavan i jasan stil pisanja puno znači u komunikaciji s čitateljem. Dugačko pisanje puno stručnih riječi i skraćenica treba izbjegavati koliko je to moguće. Inače, čitatelj bi mogao zaključiti da ste vi ili vaša poruka izvan dosega.

Je li dobro napisano i oblikovano?

Prije svake dobre predstave treba napraviti probu i kostima i pokreta i teksta. Čitanje teksta naglas nakon što završite može otkriti pukotine i praznine u vašim argumentima. I slobodno pozovite na scenu konstruktivnu kritiku kolega - dvije glave su pametnije od jedne!

Jesam li dovoljno uvježbao?

Svakom dobrom kuharu ručak je u početku znao zagorjeti. Vještina u poslovnom pisanju može se razviti kroz redovito vježbanje. Dok čitate, obratite pažnju na rječnik, strukturu rečenica i stil pisanja kako biste razvili isti instinkt kad zapišete svoje misli.

Jesam li dovoljno izravan?

Neka vaša poruka bude kao tajanstveni superjunak koji odmah otkriva svoj identitet! Izložite srž odlomka u prvih 150 riječi - to će čitatelju uštedjeti vrijeme i jasno staviti do znanja što želite reći.

Jesam li predug?

Izbjegavajte bespotrebno duljenje - koja je svrha koristiti pet riječi kad su tri dovoljne? Ako se ista stvar može reći kraće, nema potrebe za suvišnim riječima. Dugačke rečenice nisu cool, a ni onaj tko to čita neće biti impresioniran a još manje sretan.

Je li mi jezik dobar?

Točna gramatika i struktura rečenice pokazuje brigu za detalje ali i vještinu. Te se stvari cijene u svijetu poslovanja. Jer, tko želi poslovati s nekime tko ne zna razliku između "če" i "će" ili "sumnjam" i "sumljam"?

Je li tekst čitak i pregledan?

Tko ima vremena za detaljno čitanje? Poslovni ljudi cijene dokument koji može prenijeti svoju poruku u brzom pregledu. Numerirani popisi, jasni naslovi, sažeti odlomci i pametno korištenje podebljanog oblikovanja za isticanje ključnih riječi čine dokument živahnim i privlačnim.

bottom of page