top of page

Riječ u službi moći: Kako političari koriste komunikaciju

U dinamičnom svijetu politike koji se neprestano razvija, komunikacija je najvažnija. To je energija koja pokreće kampanje, most između vođa i birača te gorivo koje pali javno mnijenje. 

Razumijevanje načina na koji se komunicira u ovoj areni ključno je ne samo za prepoznavanje i oblikovanje političkih poruka, već i za učinkovito sudjelovanje u demokratskom procesu.


Foto: Pexels

Od partijskih sastanaka na kojima je odabrana šačica oblikovala politički pogled sve do suvremenog slanja poruka preko društvenih medija načini političke komunikacije su doživjeli ogromne promjene.

Vatreni govori pred stotinama razdraganih stranačkih kolega i simpatizera na trgovima i dalje postoje, no fokus se oblikuje prema pomno oblikovanim objavama na društvenim mrežama, a sami kanali komuniciranja i strategije slanja poruka napravili su velike iskorake. 

Tradicionalni mediji, poput novina i televizije, i dalje imaju svoju težinu, no uspon digitalnih platformi stvorio je interaktivniji i manje centraliziran komunikacijski okoliš. 

Oni koji žele biti odabrani i oni koji biraju sada mogu izravno komunicirati što je dobro za obje strane. Političari mogu pronaći teme za koje će se glasno boriti u kampanjama u vlastitim "inboxima", a birači mogu dobiti priliku da ih se čuje iz prve ruke.

No jednako tako novi načini komuniciranja uvećavaju mogućnosti dezinformacija i krivog razumjevanja. 

Poruka je bitna

Temelj učinkovite političke komunikacije je u jasnoj i konkrentnoj poruci. Bez obzira radi li se o kandidatu koji iznosi svoju viziju ili vođi koji se bavi krizom, svaka izjava mora biti pažljivo odmjerena. 

Ta poruka koristi različite retoričke načine. To može biti stavljanje u okvir, pripovijedanje i pozivanje na emocije, kako bi izazvali odjek kod određene publike i utjecali na njihova mišljenja. Razumjeti ove tehnike može nam pomoći razdvojiti temeljne planove iza pažljivo odabranih riječi.

Izvan riječi - Neverbalni znakovi 

Svaka komunikacija, pa tako i ona u politici proteže se daleko izvan govornog jezika. Govor tijela, izrazi lica, pa čak i odjeća prenose snažne poruke. Čvrst stisak ruke može pokazati samopouzdanje, dok nervozno mucanje može odati tjeskobu. To će svaki glasač prepoznati jasnije od onih poruka koje su izgovorene. Upravo zato treba biti svjestan koliko komuniciramo neverbalno. 

Moć naracije 

Dobro pričanje svoje priče moćan je alat u rukama političkog komunikatora. Priče se povezuju s emocijama, oblikuju razumijevanje složenih pitanja i grade zajednice oko zajedničkih vrijednosti. 

Političari iskorištavaju narative kako bi sebe predstavili kao figure s kojima se glasači mogu poistovjetiti, kako bi istaknuli svoja postignuća i suprotstavili se svojim političkim protivnicima. Prepoznavanje tih priča i namjera iza kojih one stoju osnažuju i glasače da prepoznaju i bolje shvate političke informacija koje nam dolaze.

Uvjeravanje i etika 

Politička komunikacija uvijek hoda po žici između uvjeravanja i manipulacije. Dok učinkovita komunikacija želi uvjeriti jasnim argumentima i dokazima, granica se ponekad može zamagliti. 

Ključno je razumjeti etičke principe vezane uz političku komunikaciju. Pravo pitanje koje si svatko od nas treba postaviti je jesu li taktike poput izazivanja straha ili demoniziranja protivnika prihvatljive? Kada uvjeravanje prelazi u manipulaciju? Odgovori na ova pitanja su oni koji mogu potaknuti odgovorne građane na prave odabir, a po tome se mogu prepoznati oni koji manipuliraju od onih koji imaju višu razinu odgovornotsi u društvu.

Pojedinac je važan 

U svijetu zasićenom političkim porukama, vještine kritičkog mišljenja su najvažnije. Kao građani, moramo postati pronicljivi potrošači informacija, preispitivati izvore, analizirati jezik i prepoznati potencijalne pristranosti. Možemo i moramo aktivno sudjelovati u političkom dijalogu, izražavajući svoja stajališta s poštovanjem i sudjelujući u smislenom razgovoru.

Komunikacija u politici složen je ples koji se neprestano razvija. Razumijevanjem alata, strategija i etičkih razmatranja koji su uključeni, možemo postati informiraniji građani, opremljeni za snalaženje u moru političkih prouka s jasnoćom i svrhom. 

Jer, ne treba zaboraviti, snaga riječi ne leži samo u rukama političara, već i u glavama informiranog biračkog tijela.

bottom of page