top of page

Koji stil i koju strategiju komuniciranja upotrijebiti u timu?

S timom komuniciramo na različite načine. I upravo o stilu i strategijama ovisi koliko ćemo to dobro raditi. Bez obzira na to radi li vaš tim na daljinu ili u uredu, postoji nekoliko važnih koraka koji su nužni za dobru timsku suradnju i potiču zdrave odnose, bez obzira na položaj ili rang.

Sukobe riješi brzo

Sukobi na poslu mogu započeti malo i činiti se beznačajnima. Na primjer, jedan član tima može pomaknuti svoj rok, što znači da drugi član tima ima manje vremena za svoj dio projekta. Prvi član momčadi se ispričava drugom i sve se čini u redu. Ali ako prvi član tima nastavi pomicati rokove - a drugi član tima nije priopćio kako to utječe na njihov rad - drugi član tima može postati ogorčen i frustriran.


Foto: Pixabay

Motivirajte tim

Nitko se ne voli osjećati mikroupravljanim, ali bez nekih smjernica ili timske suradnje članovi tima mogu iskusiti nedostatak angažmana. Kao menadžeru, važno je poticati članove tima, a istovremeno im dati slobodu da budu kreativni.

Razmjenjujte informacije i ideje s timom kroz brainstorminga i tjedne radionice. Ne zaboravite ne samo tražiti ideje od svog tima, već pokazati da cijenite svaku ideju. Upravo to uvjerava članove tima da ih podržavate.

Tjedni sastanci su dobar način da uključite svoj tim bez prekidanja važnog vremena za fokusiranje.

Potičite komunikaciju odozdo

 Kada promovirate komunikaciju odozdo prema gore, potičete članove tima na svim pozicijama da razmišljaju o idejama i komuniciraju svoja mišljenja. Treba biti svjestan kako se članovi tima na dnu strukture neće osjećati ugodno govoreći i dijeleći ideje. Zato je važno graditi povjerenje i poticati morala kod svog tima i dajući im osjećaj vlasništva nad projektima.

Svakog člana tima treba pitati za njihove ideje, mišljenja i povratne informacije kako bi se navikli na dijeljenje. To se može raditi kroz sastanke ali i ankete, interakcije jedan na jedan kao i, primjerice, sandučić za prijedloge.

Budi transparentan

Ako na radnom mjestu mogu biti iskreni jedni prema drugima tada će biti manje rizika od pogrešnog shvaćanja poruka. Komunikativno radno mjesto je ono gdje članovi tima daju prednost transparentnosti. 

Voditelj tima može biti iskren oko poslovne uspješnost i otkrivati informacije čim se pojave. Jednako tako treba biti iskren prema članovima tima i kritizirati njihov rad kako bi radili bolje i ojačali svoje vještine. Često imamo osjećaj da ono što radimo baš danas nije važno. Zato je važno povezati svakodnevni rad s velikim ciljevima. Stavljanje toga u kontekst važnosti motivira, a članovi tima osjećaju da ih se cijeni. 

Biti transparentan isto ne znači davati baš sve informacije. Članovi tima ne trebaju znati za baš sve probleme koje ima njegov voditelj. 

Razgovaraj licem u lice

Timska komunikacija odvija se u grupi ali i pojedinačno. Kada članovi tima komuniciraju, oni vraćaju energiju svojeg iskustva u grupu.

Redoviti sastanci jedan na jedan su prilika za rješavanje problema i provjeru kako se osjećaju članovi vašeg tima. Vaš tim će imati više samopouzdanja kada im ponudite prostor za slobodni razgovor. Treba poticati i članove timova da se susreću međusobno jedan na jedan kako bi se upoznali i izgradili svoje odnose. Voditelj tima nije ipak terapeut, nego samo osoba koja brine kako tim radi i funkcionira. Ako je netko u problemu dobro mu je dati dovoljno vremena da si sam pomogne kako bi se mogao vratiti na posao u punoj spremi.

Daj feedback

Važan dio timske komunikacije je povratna informacija o učinku. Članovi tima moraju znati kako rade kako bi ostali motivirani i angažirani. Za to je idealno vrijeme upravo na sastanku jedan na jedan. To je i prilika dobiti povratne informacije od njih o tome kako vas vide i što sami očekuju od svoje budućnosti. Davati iskrene i izravne odgovore i mišljenja mnogima neće biti lako. Ako je to problem anonimna anketa može biti rješenje. 

Stilovi komunikacije

Osnovnih komunikacijskih stilova ima četiri no članovi vašeg tima mogu imati karakteristike više od jednog od četiri stila. No razumijevanje primarnog stila svake osobe i prilagođavanje komunikacije njemu može uvelike pomoći u izgradnji snažnog tima.

Dominantni

Članovi tima s dominantnim komunikacijskim stilovima su intenzivni, učinkoviti i usmjereni na rezultate. Oni su uvijek natjecateljski raspoloženi i željni uspjeha. Prirodne su vođe no mogu biti nestrpljivi i previše samopouzdani.

Uvijek ih treba izazivati i motivirati, no potrebno im je držati fokus prema zajedničkim ciljevima tima.

Influenceri

Članovi tima s utjecajnim komunikacijskim stilom su oni koji povezuju grupu. Oni znaju šarmirati druge i stvoriti energično i privlačno okruženje. Vaši će influenceri uspjeti u odnosima s kupcima i klijentima jer uživaju razgovarati s ljudima.

Takvim ljudima treba dopustiti da se izraze u svojoj ulozi i pokažu te svoje vještine, no treba paziti da drugima ne odvlače pažnju te da i dalje imaju fokus na ono što rade.

Savjesni

Članovi tima sa savjesnim komunikacijskim stilovima su oni na koje se tim najviše oslanja. Ovi članovi tima marljivo rade na stvaranju rada bez grešaka i dat će sve od sebe kako bi proširili svoje znanje. Savjestan član tima možda će radije raditi samostalno kako bi mogao kontrolirati svoj učinak.

Takve članove tima valja objektivno voditi i paziti na komunikaciju. Treba im dati da rade na projektima u kojima su izvrsnii dati im jasne smjernice i mjerljive povratne informacije.

Postojani

Članovi tima sa stabilnim komunikacijskim stilovima cijene dosljednost i stabilnost u svojim radnim okruženjima. Za razliku od dominantnih članova tima koji uživaju u izazovima, stabilan član tima možda će više voljeti predvidljiviju ulogu. Opušteno radno okruženje omogućuje im da se osjećaju ugodno i mirno. Stvaranje takvog okruženja i nježno postupanje pri promjenama kao i aktivno slušanje njihovih izazova i jasni naputci učinit će ih izvrsnim članovima timova. 

bottom of page