top of page

Samo da ti nešto kažem...

Srednji prst nije jedini prosti prst, a odmjeravanje ruke od lakta nije jedina gesta koja nije primjerena u razgovoru.


Naša tijela imaju svoj jezik, i ono što njima govorimo nije uvijek lijepo. No i ta komunikacija koju nose pokreti dio su onoga što dijelimo s onima koji nas slušaju i gledaju. Jesmo li svjesni toga i razmišljamo li dovoljno tome?


Foto: Batu Gezer / Unsplash


Krive neverbalne poruke mogu uništiti karijere i onemogućiti poslove. Oni koji su uspješni u svojim područjima kojima se bave, u pravilu imaju visoku razinu emocionalne inteligencije, svjesni su snage neizgovorenih signala u komunikaciji i jako dobro paze kakvi pokreti, poze i pogledi prate njihove riječi.


Naše tijelo je snažan komunikacijski alat, kojeg smo razvili i prije negoli smo naučili govoriti. Ne kaže se bez razloga da sa svakom osobom u svijetu možemo razgovarati rukama i objasniti većinu onoga što nam je nužno potrebno.

No kada naporno radiš i želiš ostvariti svoje ciljeve, svaki alat kojim se možeš pomoći na tom putu je dobrodošao. Upravo zato dobro je paziti što ne činiti kada razgovaraš s drugima.


Pretjerane geste koje prate govor mogu onima koji te prate izgledati kao da malo natežeš istinitost onoga o čemu pričaš. Pokreti ruku i izrazi lica koji prate riječi moraju biti maleni, jesni i otvoreni. Širi ruke i pokazuj svoje dlanove kako bi dao drugima do znanja kako ništa ne kriješ. Tako ćeš pokazati svoje liderske vještine i vlastitu samouvjerenost.


Prekrižene ruke stvaraju barijeru u komunikaciji s drugima i pokazuju kako se ne slažeš ili ne prihvaćaš tvrdnje osobe koja govori. Čak i ako se smiješiš i klimaš glavom i uživaš u razgovoru oni koji vide tvoje ruke neće to shvatiti kao ležernost nego kao želju da završi svoju priču. Iako je ta poza mnogima ugodna i prakticiramo je često u komunikaciji nije nikako dobra.


Neusklađenost onoga što pričaš i onoga što tvoje tijelo govori najjasniji je znak da nešto nije u redu. To pokazuje kako ne vjeruješ u ono što govoriš kao i da pokušavaš sakriti pravu istinu o onome što govoriš. Ako pričaš o poznaniku i njegovim kvalitetama, a usne su ti stisnute i obrve smrknute nitko ti neće povjerovati


Okretanje tijela od osobe s kojim razgovaraš izgledat će kao da nisi zainteresiran za ono što priča, kako te to ne zanima, ne čini ti ugodu i nervira te osoba koja govori. Pokušaj se okrenuti osobi koja govori, nagnuti se prema njemu ili njoj i tijelom i pogledom pokazati da te zanima ono što žele reći. Tako ćeš pokazati zainteresiranost i fokusiranost.


Loš stav - spuštena ramena, skupljene ruke i pogled u pod, jednako kao i ramena unatrag i okretanje očima pokazuje kako ti je dosadno i kako ne želiš biti tu gdje jesi. Iako nikada osobi koja ti je nadređena nećeš reći kako ne razumiješ zašto bi ga uopće moraš slušati, tvoje tijelo to će jasno pokazati. Dobar stav tijela, uspravan položaj s ispravljenim ramenima je ujedno i položaj koji odaje snagu, poštovanje kao i želju za angažmanom nakon što razgovor završi.


Izbjegavanje kontakta očima u očima promatrača izgleda kao skrivanje nečega i izaziva sumnju. Smanjeni kontakt očima pokazuje i manje samopouzdanje i zanimanje za ono što se priča. U poslovnom svijetu takav oblik komunikacije nikako nije koristan. Čvrst i stalan kontakt očima, s druge strane, komunicira samouvjerenost, liderstvo, snagu i inteligenciju.


Preintenzivan kontakt očima, s druge strane, može biti izraz agresije ili bar pokušaj dominiranja razgovorom. Kontakt očima osobe koja sluša traje desetak sekundi duže kada slušamo nego kada govorimo. No piljenje u sugovornika sigurno neće povećati naše povjerenje.


Gledanje na sat ili u telefon za vrijeme razgovora je jasan znak nepoštivanja, nestrpljivosti i napuhanog ega. Takvo ponašanje šalje poruku kako imaš važnija posla od razgovora s osobom s kojim si sada i kako želiš što prije otići.


Pretjerano kimanje glavom prije pokazuje tjeskobu nego li odobravanje. Pretjerivanje s pokretima glave kojim želimo pokazati slaganje sa sugovornikom onome tko vas gleda može izgledati prije kao pokušaj prikrivanja nerazumijevanja onoga o čemu se priča.


Meškoljenje ili igranje s kosom pokazuje kako si nervozan, imaš višak energije i kako ti nešto odvlači pažnju. Drugima ćeš izgledati kao da previše brineš o tome kako izgledaš, a sve drugo ti je manje važno.


Smrknut izraz lica koji je mnogima, pa i meni, uobičajeni izraz lica drugima izgleda prijeteće. Smrknutost pokazuje kako se ne osjećam ugodno u okruženju u kojem se nalazim, čak i kada, sam to dobro znam, nema veze s onim kako se osjećam. Smrknutost udaljuje ljude, i oni koji su smrknuti izgledaju kao da stalno nešto procjenjuju, odvaguju. Osmjeh pokazuje, s druge strane, otvorenost, povjerenje, i ojačava sigurnost i prijateljske osjećaje.


Mlitavo rukovanje pokazuje kako nisi siguran u sebe i kako nisi autoritet nikome. S druge strane prečvrsto rukovanje može biti shvaćeno kao agresija i pokušaj dominacije, što je jednako loše. Neka tvoje rukovanje ovisi o svakoj osobi i situaciji, no neka i dalje bude čvrsto.


Ulazak u osobni prostor druge osobe, bliže od pola metra, pokazuje kako ne poštuješ tuđi osobni prostor, niti ga razumiješ. Mnogima to može biti veliki problem ako dijelite radni ili prostor razgovora.


Iako stalno razmišljati o svim ovim lošim neverbalnim porukama u isto vrijeme izgleda veliki izazov, to zapravo nije tako. Promatrajući druge prepoznat ćeš na njima krive korake. Ako ih izbjegneš sigurno ćeš moći lakše ostvariti dobre profesionalne i osobne veze.

bottom of page