top of page

Sukob komunikacija: od Boomera do Alphi

Dobro došli u svijet generacijske komunikacije, gdje su razlike između Baby Boomer izjava i Gen Alpha GIF-ova dovoljne da stvore virtualni uragan u svakoj razmjeni. Svaka generacija ima svoje trikove i alate za komunikaciju, od klasičnih dubokoumnih pisanih eseja do interaktivnih virtualnih svjetova.


Foto: Pexels

U toj međugeneracijskoj komunikaciji sukobljavaju se svjetovi, jedni druge omalovažavaju no zajednički mogu napraviti puno dobrih stvari. Pravo je pitanje kako uskladiti njihove komunikacijske stilove i pomoći im da se razumiju

Različiti stilovi i pristup

Baby Boomeri su majstore klasične komunikacije. Oni su vladari telefonskih razgovora, magično oblikovanih pametnih i dugih poslovnih sastanaka i formalnih eseja u pisanju. Ako želite saznati što se događa, sastanite se licem u lice i napišite im to u eseju od bar 5000 znakova.

Generacija X su pravi kameleoni. Prilagodljivi i spremni na sve, ništa ih ne može iznenaditi. Ne vole gubiti vrijeme na suvišne formalnosti i sa svima su na ti. Dajte im e-mail ili kratak tekst i njima je dosta. Direktno, efikasno, i brzo. Oni kao da su izmislili Ctrl+C i Ctrl+V.

Milenijalaci su u osnovnu komunikaciju unijeli emoje i hashtagove. Totalno kuže društvene medije, vole slike, videozapise i neformalne razgovore. Za njih, komunikacija je više kao brbljanje s prijateljem na kavi nego stvarni radni sastanak.

Generacija Z čini inernet živim svijetom. TikTok, Snapchat i Instagram su njihov teritorij. Za njih, komunikacija je instant, vizualna i interaktivna. Razgovor na chatu? Ne, ne ne. Radije mi to objasni kroz meme.

Generacija Alpha se rodila s pametnim uređajima i virtualnom stvarnosti. Dok se mi stariji tome iščuđavamo koja tek ulazi u svijet komunikacije, ali već zna svoj put oko pametnih uređaja i virtualne stvarnosti. Oni su budućnost komunikacije, gdje virtualni susreti mogu biti bolji od stvarnih.

Volimo različito

Svaka generacija ima svoje omiljene načine komunikacije. Za Baby Boomere to su sastanci u živo koji traju dugo i na kojima se dugo raspravlja i telefonski pozivi. Generacija X i Milenijalci skloniji e-mailu i brzim porukama. Generacija Z voli društvene mreže, a Generacija Alpha - oni sada komuniciraju preko avatara a uskoro će vjerojatno komunicirati putem holograma.

I ton i stil komunikacije također variraju. Baby Boomeri su formalni i ozbiljni, dok su Milenijalci skloni opuštenijem tonu i komuniciraju s emojija. Generacija Z voli sleng i meme-ove, a Generacija Alpha, mnogi strahuju, će koristiti samo emotikone za komunikaciju.

I učestalost komunikacije i dostupnost razlikuju se između generacija. Baby Boomeri preferiraju zakazane sastanke, dok Milenijalci vole stalnu dostupnost i brze odgovore. Generacija Alpha će vjerojatno biti stalno online putem svojih pametnih uređaja.

Dok se smijemo različitostima u načinu komunikacije, moramo se suočiti s nekim izazovima koji se pojavljuju kada se generacije sudare.

Ne kužmo se

Gotovo po pravilu pripadnici jedne generacija misli da su sve osobe iz druge generacije iste. Baby Boomeri misle da su svi Milenijalci lijenčine, dok Milenijalci misle da su svi Baby Boomeri tehnološki nepismeni.

I razlike u korištenju tehnologije mogu stvoriti jaz u komunikaciji. Baby Boomeri mogu biti zbunjeni novim aplikacijama, dok Generacija Z možda neće razumjeti zašto bi netko uopće gubio vrijeme na pisanu poštu.

Različiti stilovi komunikacije također mogu uzrokovati nesporazume. Boomeri misle da su Milenijalci neozbiljni, dok Milenijalci možda misle da su Boomeri uštogljeni. No i jedni i drugi žele isto - razumijeti i biti razumljivi.

Razlike su i u radnim navikama i vrijednostima i one također dodatno otežavaju komunikaciju. Baby Boomeri mogu cijeniti radne sate i fiksno radno vrijeme od 8 do 16 , dok Milenijalci vole fleksibilnost rada i ravnotežu između posla i privatnog života. No i jedni i drugi imaju jednu stvar oko koje se slažu: Ne diraj mi vikend - on mi je svetinja.

Otpor promjenama

Otpor promjenama je uvijek veliki problem. Oni stariji uvijek govore kako "to mi nismo tako radili do sada", a oni mlađi uvijek vele "što se čeka s tim promjenama koje će nam ubrzati i olakšati posao" ili "zašto bih se ja mjenjao i prilagođavao"

Istina je da svaka generacija donosi svoje prednosti i izazove na radno mjesto. Oni stariji imaju znanje, iskustvo i usredotočenost, no energiju, inovativnost i entuzijazam onih mladih nemoguće je pronaći negdje drugdje. Razumijevanje i poštovanje razlika može dovesti do bolje suradnje, inovativnosi ali i zabave na poslu. Stoga nema razloga da se ne vozimo zajedno vremenskim strojem među generacijama oko nas i uživamo i učimo u avanturi komunikacije kroz generacije.

bottom of page