top of page

Vještine koja život znače

Svaki posao traži svoje specifične vještine. No postoje vještine koje treba baš svaki posao. To je vještina komuniciranja. Ta vještina u sebi sadrži puno malih znanja koje u manjem ili većem obimu traže različiti poslovi. Hajdemo ih nabrojati i reći nešto o njima.

Foto: Monstera


Verbalna komunikacija

Verbalna komunikacija je korištenje riječi za prenošenje informacija, a uključuje i pisanu i usmenu komunikaciju. Imati tu vještinu znači da si sposoban govoriti jasno, koncizno i bez pogrešnog tumačenja. Čak i kad naš posao nije usmjeren na javne nastupe i govornu komunikaciju važno je imati tu vještinu jer je ona temelj za dobar odnos s klijentima i davanje kvalitetne i željene usluge.

Uz izgovorenu riječ i pisana komunikacija je jednako važna. Postoje neki poslovi koji ne zahtijevaju pisanje niti jedne riječi, no svi ostali poslovi uključuju pisanje elektroničke pošte, ili bar poruka kolegama, pisanje izvještaja za nadređenog i jednaku takvu komunikaciju s klijentima.


Prezentacija

Iako mnogi misle kako je znati prezentirati ono kada izađeš pred druge i riječima popratiš svoju power point prezentaciju, prezentiranje je nešto puno šire. Prezentacijske vještine uključuju predstavljanje svojih ideja i namjere na radnom mjestu, vlastito prezentiranje na razgovoru za posao ili predstavljanje proizvoda ili usluge.

Te vještine izuzetno su važne softverskim inženjerima kada objašnjavaju kako njihov kod funkcionira, statističarima kada predstavljaju svoja istraživanja i jednako tako prodavačima kada objašnjavaju zašto je kupcima potreban njihov proizvod.


Aktivno slušanje

Aktivno slušanje je davanje velike pozornosti na govornika i ono što on govori kroz uključivanje u razgovor podpitanjima kako bi bio siguran da shvaćaš samu bit razgovora. Ono uključuje uklanjanje svih drugih smetnji i postavljanje razjašnjavajućih pitanja, koji govorniku pomaže da se osjeća slušanim.

Aktivno slušanje nije važno samo za one koji rade u korisničkim službama ili dizajnu proizvoda za klijente. Aktivno slušanje je nužno za jasnu komunikaciju s kolegama, a o toj vještini ovisi hoćeš li dobiti posao i biti na njemu uspješan.

Tu vještinu možda najviše cijene oni koji vas žele zaposliti.


Neverbalna komunikacija

Komunikacija nije samo ono što izađe iz naših usta ili tipkovnice. Ona je i ono što govori naše tijelo, geste, oči i lice.

Neverbalna komunikacija potiče povjerenje. Istovremeno nam omogućuje vidjeti više od onoga što osoba koja govori kaže. Možemo vidjeti njeno stvarno mišljenje ili njene osjećaje.

Oni koji se bave prodajom i oni koji imaju upravljačke pozicije moraju znati čitati neverbalnu komunikaciju, a jednako tako moraju prepoznati što njihovo vlastito tijelo priča.


Povratne informacije

Povratna informacija - i davanje i prihvaćanje - vještina je koja je nastavak aktivnog slušanja, izraz poštovanje, pokazivanje otvorenosti znak želje za timskim radom. Ohrabrujuća povratna informacija nije moguća bez stvarnog razumijevanja onoga što govornik misli, uvažavanja njegovog mišljenja i naše otvorenosti uma.

O sposobnost davanja i primanja povratnih informacija ovisi uspjeh u karijeri. Ta vještina pokazuje spremnost za učenjem, sposobnost prilagodbe, otvorenost za prihvaćanje konstruktivne kritike i kritičko razmišljanje koje je potrebno da bi sedala dobra povratna informacija.


Poštovanje

Poštovanje je esencijalna stvar za dobru komunikaciju. Ona je nastavak aktivnog slušanja i dokaz sposobnosti biti strpljiv. Poštivati znači pustiti druge da govore. To znači i prepoznati pravi trenutak kada treba započeti razgovor ili odgovoriti na pitanje.


Samopouzdanje

Želiš li ostaviti dobar dojam na drugoga samopouzdanje je za to nužno. I iako se čini da je poštovanje i samouvjerenost nešto sasvim različito, te dvije stvari se međusobno ne isključuju. Samopouzdanje pokazuje da si siguran u svoje riječi, postupke i odluke. I to je nešto što ulijeva sigurnost i u one oko nas.

Oni koji nisu sigurni u sebe i svoje vještine mogu poraditi na tome da izgledaju tako. Samopouzdani lako održavaju kontakt očima, sjede uspravno s otvorenim ramenima, govore prijateljskim tonom glasa, no čvrsto i razgovjetno. Ako želiš zvučati i izgledati samouvjereno – vježbaj to. Isprobaj svoje rečenice, snimi se i pogledaj kako izgledaš.

No ima i druga strana priče. Ako si previše samouvjeren to može izgledati arogantno i nepristojno. A to je nešto što nitko ne voli.


Jasnoća

Biti jasan uvijek je velik izazov. Logično strukturiranje misli i korištenje pravih riječi koje će učinkovito nositi poruku nije lako.

U svakoj komunikaciji dobro je biti jednostavan i izravan koliko god to tema dopušta. To ne znači da je žargon ili ulični govor u redu, no većina kompleksnih stvari može se izreći jednostavnim i razumljivim rječnikom.


Iskrenost

Biti iskren dobro je i u poslovnoj i privatnoj komunikaciji. Lagati i na poslu i kod kuće na kraju nikada ne izađe na dobro. Istinoljubivošću pokazuješ da si transparentan i prema svojim kolegama, nadređenima ili onima koje vodiš. Time ćeš si olakšati prihvaćanje i vlastitih pogrešaka i preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke.


Ljubaznost

Prijateljsko raspoloženje i susretljivost prema drugima oko sebe je komunikacijska vještina koju će svatko znati cijeniti. Ona otvara vrata drugima do tebe ali i tebi otvara pristup drugim osobama. Ona pokazuje i otvorenost na suradnju, timski duh i otvorenost prema novim načinima razmišljanja i novim idejama. Najlakše je to pokazati iskrenim osmjehom, toplim pozdravom i dobrim željama drugome.


Javni nastup

Javni govor mnogima je najveći izazov. Mnogi se njega boje više nego smrti. Svakome srce zakuca brže kad mora pred drugima pričati priču. No to nije bauk. Važno je dobro se pripremiti, znati kome pričaš odnosno što publiku zanima, sadržaj mora biti strukturiran i ispričan tako da privuče pažnju od samog početka. Prati kako publika reagira i prilagodi se, ali pokaži i svoju osobnost. Ne čitaj nego pričaj i to cijelim tijelom, a ne samo glasom. Koristi sve tehnološke mogućnosti koje ti se pružaju. I neka početak i kraj budu upečatljivi.


Komunikacija je početak i kraj svega. Ona nas može dovesti od ideje do njenog ostvarenja. I dobro je što se na toj vještini uvijek može raditi i napredovati.

Comentários


bottom of page