top of page

Isplaniraj i uvježbaj savršenu prezentaciju


Kada konačno izgubite strah od javnih nastupa i odlučite se prezentirati, pravi je trenutak planirati što zapravo želite pokazati drugima. Smislite svoju priču i ono na čemu želite dobiti publiku i time ste riješili većinu problema s kojima ćete se susresti u stvaranju te prezentacije.


Foto: Teemu Paananen


Vrijeme potrošeno na smišljanje riječi koje će te govoriti, vizualne alate koje će te koristiti i način na koji ćete prenijeti sadržaj može vam pomoći da jasnije iskažete svoje znanje i ideje i to na koncizan i precizan način.


Stvorite mentalnu mapu

Obnovite svoje znanje o temi kroz stvaranje mentalne mape ili dijagrama koja će pokazati sve različite ideje koje su vezane uz vašu temu. Osvježavanje razumijevanja tih podtema pomoći će vam da se osjećate sigurnijim dok donosite tu temu publici i dat će vam ideje na koje točke prezentacije se želite fokusirati.


Povežite vašu temu s potrebama publike


Prezentacija će biti puna korisnih informacija ako je povežete s interesima i potrebama vaše publike. Poznavanje detalja koje zanimaju vašu publiku kao i njihovo okružje, profesija, industrija, interesi ili nešto peto, olakšat će vam stvaranje okvira koji je relevantan za njih i olakšati vam komunikaciju s njima.


Izbjegnite priču o svim detaljima


Pokrivanje dugog niza ideja će prije preopteretiti nego educirati vašu publiku. Odrede trebate li suziti područje interesa vaše teme razmišljajući o tome koliko imate vremena na raspolaganju i koliko je sama tema kompleksna.


Učite od drugih


Pratite dobre prezentere dok govore, od toga kakav im je govor tijela pa sve do toga na koji način teku njihove ideje kako biste pronašli taktiku koja funkcionira za vašu prezentaciju. To možete činiti sudjelujući na različitim konferencijama, ili pregledavati dobre prezentacije na Internetu. Ono što možete vidjeti na TED Talks kanalu na Youtubeu može biti izvrstan izvor za učenje.


Dobro se pripremite i napišite prezentaciju


Ako se dobro pripremite znat ćete što želite vidjeti u prezentaciji i pokrit ćete sve potrebno. No istovremeno moći ćete raditi na poboljšanju njene efikasnosti. No budite svjesni jedne činjenice - pisanje za govorenje nije isto što i pisanje za sadržaj namijenjen čitanju. Morate koristiti jezik koji će kada je izgovoren nositi sadržaj vaše priče. No postoji par preporuka kako se za to dobro pripremiti i kako napraviti dobar scenariji vaše prezentacije.


Krenite s natuknicama


Prije prvog drafta punog govora, samo napišite glavne točke vaše prezentacije. Gledanje u osnovnu vaših ideja daje vam mogućnost da brzo promijenite ili zamijenite pozicije određenog sadržaja bez ulaganja puno energije i vremena u to.


Unesite osobno iskustvo i mrvicu humora


Najbolje priče pokazuju i greške i borbu, kažu dobri govornici. To inspirira slušatelja, i ako ne iskoristite priliku za to teže će se s vama publika moći poistovjetiti. Uz osobno iskustvo dobro je publiku opustiti i primjerenom i dobrom šalom, koja će usput pokazati kako niste robot sveznalica nego osoba kao i oni.


Testirajte govor glasnim čitanjem


Dobar govor ne mora doslovno pratiti pravila književnog jezika, posebno neka pravila koja vrijede za pisani jezik. Izgovaranje prezentacije na glas dok je pišete može vam pomoći da zadržite u pisanju konverzacijski jezik, a istovremeno omogućava da se zadrži ton i tijek priče koji će angažirati slušatelja.


Ugradite u govor ponavljanja


Dok pišete ono što ćete prezentirati planirajte u njega ubaciti ponavljanje temeljnih ideja tijekom cijele prezentacije. Često ponavljanje ključnih riječi vaše prezentacije ostavit će u glavama vaših slušatelja koncepte koje ste im prezentirali.


Koristite se vizualnim alatima


Dobro prezentiranje i govor je korisno za vašu publiku, no s njima je dobro da se upare dobre vizualne poveznice koje će ojačati ono što govore i pomoći publici da zapamte ono što im želite prenijeti. Uz vaše riječi i vaš izgled govornika, pokreti tijela kao i vaš glas, njegov ton i volumen može imati značajan utjecaj na to hoće li vas publika pratiti i razumjeti ili će im koncentracija otići negdje drugdje.


Budite autentični i komunicirajte očima i tijelom


Publika lako prepozna kada govornik zvuči neiskreno i neuvjerljivo. Morate biti svoji kako biste se povezali sa svojom publikom i zadržali njihovu pozornost. Zamislite se kako pričate najboljem prijatelju ili članovima obitelji i izgledat ćete prirodno i sigurno pred drugima. Pratite dvoranu i vaše slušače očima. Ova neverbalna taktika omogućava da se vi i oni, ali i oni međusobno, povežu. Oni tada vide da pazite na to što oni rade i kako reagiraju, a iz njihovih lica i pokreta možete vidjeti je li potrebno prilagoditi način kako prenosite vašu poruku kako bi se pojačao njihov angažman. Držite se uspravno, bez ruku u džepovima kako bi ste pokazali da ste opušteni. Iako ste možda nervozni, govor tijela vam može pomoći da se osjećate bolje i sigurnije.


Komunicirajte s publikom i slušajte je


Uvijek kada imate priliku potaknite publiku da sudjeluje. Postavite im pitanje ili uzmite dobrovoljca da vam pravi društvo na sceni. To je snažan način kako se možete povezati sa svima koji vas gledaju. Svakom sudioniku puno je lakše sudjelovati na nekom događanju ako je publika aktivna. Svaka prezentacija je propala ako istovremeno ne čujete njihove reakcije. Osjećat ćete se bolje ako jasno i artikulirano govorite publici, a publika će se osjećati bolje ako ste vi osoba koja je znalac, ali, istovremeno, i ona osoba koja je sigurna u izražavanju i njihovih ideja.


Pomognite si vizualnim alatima


Vaša će publika zapamtiti više toga ako uz ono što govorite vide i vizualne sadržaje vezane uz vašu temu. U vašoj prezentaciji trebaju biti slajdovi ili kratki filmovi kako biste im omogućili da više toga zapamte. Pri tome limitirajte količinu teksta uz slike. Ako na slajdovima stoje samo slova publika će to čitati dok vi govorite i neće vas slušati. Svoje znanje prenesite govorom, a ne tekstom uz slike. Tako ćete publici pokazati da poznajete tu materiju a oni će biti više zainteresirani za vaše riječi. Pri tome koristite kvalitetne grafike i slike visoke rezolucije kod kojih publika neće morati nagađati što je na njima.


Stvorite svoju temu za prezentiranje


Gotove teme koje dobijete s alatima za prezentacije koriste se toliko često da gotovo nisu vrijedne pozornosti. Pokažite svoju originalnost stvarajući svoju vlastitu temu, ili bar pronađite neku temu koja vam se sviđa koju je netko drugi kreirao i nije često korištena.


Koristite videosadržaje


Dajte pokret svojim slajdovima i vaše prezentacije bit će zanimljivije očima vaše publike. Možete se prezentirati publici na početku predavanja kratkim videom, a dosadnu statistiku možete učiniti zanimljivijom kroz animaciju.


Slajdovi neka budu jednostavni


Ako uključite previše elemenata na svaki slajd, vaša publika neće znati na što treba fokusirati svoje oči. Vodite publiku tečno kroz svaki slajd koji će biti jednostavnog dizajna s jasnim fokusom na najbitnije. I nikako ih nemojte čitati. Ako se stalno budete osvrtali na to što na prezentaciji piše izgledat će kao da vam je netko drugi to napisao. Ako vam je nužno napišite si kartice s ključnim riječima i točnim poretkom riječi u rečenici kojom želite poentirati. No pokušajte što manje očima biti na njima.


Mjerite si vrijeme i ne brzajte


Većina prezentacija na različitim događanjima ima ograničeno vrijeme trajanja. Isto tako većina ljudi koja vas sluša, bili to vaši šefovi ili klijenti imaju ograničeno vrijeme za vas. Uvježbajte se i pripremite tako da iskoristite vrijeme na najbolji način. Isto tako ne govorite prebrzo jer na taj način nećete skratiti svoju prezentaciju nego samo je učiniti manje razumljivom. Neka vam govor bude ujednačene brzine, upravo onako kako ste uvježbali. Prije samog početka udahnite duboko i mislite pozitivno. Pijte vodu i smiješite se. Publika vas neće pojesti i vrlo vjerojatno dobit ćete osmjeh natrag.


Provjerite tehničke uvjete prije početka prezentacije


Vaša prezentacija može biti u vašem uredu, dvorani za sastanke, ali i na velikoj konferenciji no njen uspjeh ovisit će i o tehničkim uvjetima. Provjerite vrte li se vaši slajdovi kako treba, je li zvuk ispravno spojen, vrti li računalo vaš videoformat koji ste pripremili u prezentaciji i radi li projektor ili ekran. Koliko vam se puta desilo da ste bili na nekom događanju gdje se voditelj programa ispričava zbog tehničkih problema, a prezenter crveni u licu i nervoza mu raste dok pokušava pokrenuti dio svoje prezentacije. Tehnička provjera dat će vam i priliku da još jednom prođete kroz prezentaciju i ponovite ono što ste uvježbali i tako smanjite stres koji pred vas može staviti publika koja vas gleda.


Vježbajte


Najbolja priprema za sve što radite u životu je vježbanje. Kao što svaki sportaš ili rekreativac trenira kako bi mogao ostvariti neko vrijeme, pretrčati neku dionicu ili skočiti dovoljno visoko i daleko, i vaš javni nastup ovisit će o tome koliko redovno vježbate. U samom startu trebat će vam više vremena, činit će vam se sve prenapornim, mislit ćete da neke stvari nikada nećete moći svladati, ali bit će vam kao nekome kome se čini da nikada ne bi mogao pretrčati pet kilometara. U kratkom roku, za mjesec dana pet kilometara će biti pola sata posla, a i ultramaratoni se neće činiti tako neizvedivima. Vježbajte pred ljudima kojima vjerujete i koji će vam iskreno reći kako su doživjeli ono što radite. Tražite pomoć stručnjaka ako želite unaprijediti svoje vještine. S trenerima je i sportske rezultate puno lakše i brže postići.


I da ponovimo sposobnost javnog govora nije talent koji se nasljeđuje nego vještina koja se razvija. Razmišljanje o tome i praktično vježbanje unaprijed omogućava vam da pošaljete poruku na snažan i pamtljiv način.

bottom of page