top of page

Ispričaj svoju priču

Raditi dobro neki posao i izgledati poslovno i uspješno puno je lakše nego pričati priču o sebi. Za stvaranje korporativnog brenda i slanje poruka o njemu obično postoji cijeli timovi, i puno načina kako komunicirati brend. No za osobno brendiranje i prezentiranje malih ideja malo je dobrih savjeta.


Foto: Pixabay


Svatko od nas ima svoju priču, poslovnu ili osobnu. Ispričati je na kratak i zanimljiv način nije lako. Kad se nađemo pred poslovnom prilikom, spremamo se promovirati projekt, pripremamo se za networking događaj ili samo razmišljamo o tome kako se predstaviti nekome tko nam nije iz kruga obitelji i prijatelja, obično ne znamo što bismo.


Moja jedna rečenica

Važno je smisliti jednu snažnu rečenicu koja govori o tebi. To je takozvani elevator pitch. Ona treba odgovoriti na pitanja tko si i što radiš i to na uzbudljiv i točan način.

Dobro je stoga napraviti listu onoga što jesi. Primjerice Automehaničar specijaliziran za Alfa Romeo, stručnjak za sva kašljucanja motora, bajker koji sam sastavlja svoje motocikle, bloger o automobilima, pjevač u zboru, otac, suprug, pecaroš.

I onda ovisno o situaciji i publici fokus staviti na one rečenice koje su relevantne za publiku koja te sluša.


Moja priča

Koji su to ključni trenutci u tvom životu koji su te doveli do toga da radiš upravo ono što sada radiš ili ono što želiš raditi?

Ako si recimo računalni programer kada si to odlučio postati? Je li to trenutak kada si htio saznati zašto neka igra koju igraš zastajkuje ili radi pogrešku? Je li to trenutak kada si ostavio glačalo uključeno u struju cijeli dan pa si htio s udaljenog mjesta isključiti ga preko telefona? Je li to zbog toga što voliš strane jezike i shvaćaš da je programiranje zapravo razgovor na jeziku koje računalo razumije? Jesi li radio deset godina kao trgovac i nakon što si u rukama prijatelja vidio knjigu o tome kako pisati kod i sam počeo to raditi?

Obično kada se predstavljamo donosimo priču o onome što je u našem životopisu, certifikate, svjedodžbe i bivša radna mjesta. No to je dobro nadopuniti svojom osobnošću, iskustvima koje nitko drugi nema i svojim motivima. Pričanje takvih priča učinit će vas zanimljivijim među svim ostalim kandidatima.


Moj zašto

Kome god govorio o sebi on će se prije ili kasnije zapitati zašto ti želiš raditi to što želiš raditi. I iako je tvoj odgovor koji ti prvi pada na pamet izravan i jednostavan dobro je dići ga na višu razinu.

Ako, primjerice želiš voditi EU financirane projekte, nije dovoljno da imaš iza sebe projekt ili dva i da znaš što je što nego bi bilo dobro da svakom od potencijalnih klijenata u par crta objasniš što je to ono što bi on, njegova tvrtka, udruga ili institucija dobila angažiranjem upravo tebe. Primjerice dobro je imati odmah nekoliko ideja o projektima koje je moguće odraditi već u prvoj godini ili dvije.


Zašto ja?

Svatko od nas bi trebao napraviti listu i onoga po čemu je poseban, u čemu je najbolji i zašto nas drugi vole. Tu listu bi trebali dopuniti oni koji vas dobro znaju i koji bi mogli ubaciti još koji superlativ koji vodi upravo u smjeru u kojemu težiš.

Kada lista bude gotova odaberi dijelove koji se čine najvažniji prema prilikama koje ti se nude. Reci te rečenice glasno dok ne počneš vjerovati u njih.

Treba biti svjestan nekih činjenica. Nitko te neće hvaliti ako i sam sebe ne hvališ. Ako misliš da to ne zaslužuješ nitko drugi neće misliti isto.


Skromnost je vrlina, ali ne kada se prodaješ. Svi oni kojima bi trebao biti zanimljiv moraju znato zašto si ti baš najbolja osoba za suradnju.


bottom of page