top of page

Kako biti dobar na televiziji?

Televizijski nastup je za mnoge bauk i zbog toga ga izbjegavaju. No nastup na televiziji je besplatan, ima velik doseg i izvrstan je za promociju. Takvu priliku ne treba propuštati.


Foto: Pixabay


No da bi tu priliku dobro iskoristili važno je uvježbati se.


Pripremite svoj sadržaj i potrudite se izreći ga. Onaj koji vas intervjuira će vas pokušati opustiti šalom ili osmjehom no ne zaboravite kako vaš razgovor nije ležerna konverzacija s poznanikom. Dobro promislite o sadržaju svoje poruke i pripremite ključnih pet elemenata koju ju podržavaju. Svaki vaš odgovor mora biti dužine četiri ili pet rečenica i mora imati dobar početak kako bi zadržao pažnju gledatelja. Ako imate video sadržaj kojim možete potkrijepiti vašu priču ponudite ju onome tko s vama razgovara.


Razmislite zašto bi nekoga zanimalo ono što želite reći. Pripremite se na moguće odgovore. Stvorite priču oko toga što je važno onima koji vas slušaju, a ne zašto je to interesantno vama.


Odredite svoje prioritete. Kada vam postavljaju pitanje u intervjuu morate biti svjesni kako nećete imati vremena ispričati cijelu priču sa svih strana. Odredite najvažnije točke o kojima ćete pričati. O njima prvo pričajte a o drugima tek ako budete imali dovoljno vremena


Govorite stvari koje se pamte. Za svaku stvar koju želite naglasiti pripremite živi primjer koji bi ste ga opisali. Čvrste činjenice se lakše pamte nego opći argumenti. Koristite i metafore kao i usporedbe koje će ostati zapamćeni. Koristite kratke riječi o konkretnim stvarima radije nego dugačke pametne riječi o apstraktnim konceptima. Ljudi lakše pamte stvari za koje vežu jasne pojmove.


Svaka sekunda je važna. Neka vam poruka bude jednostavna i koncizna, i znajte kada trebate stati. Uobičajena dužina neke izjave sada u medijima iznosi manje od 10 sekundi. U živim intervjuima najbolje je da vam odgovori traju ispod trideset sekundi. Dobro je ako cijelu svoju ideju možete objasniti jednostavnom kratkom rečenicom.


Ništa izrečeno nije u povjerenju. Iako se to čini jasnim, valja ponoviti kako sve što je snimljeno, osobito uživo na televiziji nije rečeno u povjerenju i može vam se vratiti kao bumerang. Ako snimate intervju zamolite one koji vas snimaju da ponovite odgovore s kojima niste zadovoljni. U svakom slučaju držite se onoga što znate i ne komentirajte sadržaj oko kojih niste znalac.


Nikada ne recite „nemam komentara“. Na teško pitanje najgore je ne dati nikakav odgovor. Publika automatski počinje misliti da nešto skrivate. Ako ne želite ili ne možete dati odgovor na pitanje najbolje je preoblikovati vašu generalnu poruku u odnosu na to pitanje ili osvrnuti se s vašim ključnim odgovorima na to neugodno pitanje. Ako odgovor ne znate najbolje je to priznate nego da se iz njega izvlačite. Ako vam se postavljaju zločesta pitanja, nemojte odgovarati ponavljajući negativne riječi ili fraze iz pitanja. Takav odgovor idealan je za stvaranje klipova koji će se dijeliti po društvenim mrežama.


Osobna mišljenja zadržite za sebe. Ako predstavljate neku organizaciju vaši odgovori moraju biti u skladu s onim što ta organizacija predstavlja, bez obzira na vaše osobno mišljenje. Osobne poglede na neku temo najbolje je izbjegavati.


Pokažite osjećaje no ne pretjerujte. Koristite geste, izraze lica i govor tijela kako biste dali živost vašim riječima. Ponekad je dobro malo pri tome i pretjerati u izrazima lica i visini i modulaciji glasa kako ne biste zvučali monotono. No važno je naći pravi balans. Pričate li prebrzo publika vas neće moći razumjeti, a ako budete prespori uspavat ćete publiku. Mašete li previše rukama i pomičete li se ometat ćete one koji vas slušaju. Budete li previše statični izgledat ćete kao robot. Kada ne govorite izgledajte kao da vam je ugodno no neutralno.

Snimajte se. Svaki telefon ili računalo sada ima kameru i zato nema razloga da ne uvježbate ono što planirate govoriti. U prvi mah to će vam biti mučno i teško, no prepoznat ćete greške i moći ćete bolje pripremiti za nastup. Snimite neke od vaših teza koje ćete zastupati i izgovorite ih u kameru ili zatražite pomoć kolege pri tome i pri analizi onoga što ste snimili.


Gledajte na pravo mjesto. Ako ste u studiju s osobom koja vas intervjuira gledajte u nju, a ne u kameru. Ako ste sami s kamerom koja je spojena u studio gledajte u kameru. Gledanje na stranu tada će izgledati kao da se niste pripremili ili kao da niste sigurni u ono što govorite.


Pametno se obucite. Možete biti najbolji stručnjak u svom području u svijetu no ako ne izgledate tako neće biti ništa važno što kažete na televiziji. Držite se profesionalne konzervativne odjeće koja odgovara području vašeg rada. Šešire i nakit koji je upadljiv ili zvecka izbjegavajte. Jednobojna odjeća i pastelne boje su najbolje, izbjegavajte veliki kontrast, poput bijelog i crnog, linija ili kariranog iako to sada na modernim visokorazlučivim kamerama ne predstavlja problem. Upitajte ima li sam program na kojem nastupate nekakav dress code. Provjerite imate li hrane među zubima, je li vam kosa razbarušena, imate li mrlje na odjeći i kako vam odjeća stoji. Pitajte kako će izgledati kadar u kojem ste vi i budite svjesni što se vidi kada vas se snima. Probajte sjesti ili stati u pozu u kojoj nastupate i provjerite kako izgledate.


Nemojte biti nervozni. Možda najveći izazov za sve nas je zadržati mirnoću. Nervoza će vas natjerati da se meškoljite, vrpoljite, prebrzo pričate, kašljucate i šmrčete. Protiv nervoze najbolje se borimo dobrom pripremom, dobrom sjedećom pozom u kojoj ste nagnuti naprijed kada pričate kako biste otvorili svoju dijafragmu i osigurali si dovoljno zraka u plućima. Ne zaboravite disati dok pričate, Odmorite ruke u svojem krilu, a dok niste u kadru možete si stiskati neke od točki na ruci koje će vam pomoći da se riješite stresa. Fokusirajte se na ono što voditelj ili intervjuer priča, nemojte se dati smesti svjetlima, kamerama, atmosferom u studiju, ali niti vašim mislima.


Vaše mišljenje je važno. Možda najvažnija činjenica na koju se morate podsjetiti je to da s vama žele razgovarati jer ste ekspert na nekom području. Morate biti svjesni da kada nastupate u medijima niste gost na njihovom teritoriju. Profesionalac ste koji s drugim profesionalcem razgovara na sastanku o temi koja njega zanima, a vi imate puno informacija o tome.

bottom of page