top of page

Kako komunicirati s timom?

Jasna, dobra i kvalitena komunikacija je pokretačka snaga za sve što radite na poslu. Kao voditelj nekog tima ili nekog projekta, velika je odgovornost odrediti načine kako članovi vašeg tima međusobno komuniciraju. 

Timska komunikacija je mjesto gdje sve može propasti ali i sve se pokrenuti. No razviti dobre prakse timske komunikacije je relativno jednostavno. 

I stil komunikacije govori mnogo o vođi. Jeste li podrška i opušteni dok vodite svoj tim kroz kreativne projekte? Ili ste intenzivniji u isporuci, potičući članove svog tima da rade učinkovito i stvaraju pobjedničke rezultate? Postoje različiti stilovi komunikacije, a neuspjeh u učinkovitoj komunikaciji može uzrokovati nisku učinkovitost i moral.


Foto: Pexels / Fauxels

Voditelj tima može odrediti kako članovi tima trebaju međusobno komunicirati. Ako je to u startu problem rješenje je već iza ugla. Komunikacijski stilovi nisu zakoni koji se moraju poštovati nego je moguće stvari mjenjati u hodu i koristiti se svim elementima koji je mogu učiniti efikasnijom.

Komunikacija pokreće

Jasna komunikacija pokreće posao. Uz njenu pomoć lakše se prati kvaliteta projekta, odnosi s dionicima i zadovoljstvo klijenata, ali i koliko dobro vaš tim međusobno komunicira.

Dobra komunikacija potiče učinkovito donošenja odluka, angažiranje članova tima i uspješnost projekata. Loša komunikacija unutar vašeg tima može uzrokovati, dupli posao, neuravnoteženost posla, usporavanje, loše rezultate, nezadovoljne klijente, loše povratne informacije, veliku fluktuaciju članova tima, rast razine stresa i nizak angažman članova tima.

Budi primjer

Za bolju timsku komunikaciju, morate biti primjer. Vježbajte svjesnost i poduzmite radnje kako biste bili transparentni s članovima svog tima. Proaktivno odgovarajte na njihova pitanja i dajte im kontekst o tome zašto donosite odluke. Učinkovita komunikacija nije laka, ali stvaranjem kulture otvorenog dijaloga možete stvoriti zdravo radno okruženje.

Pet putova do razumjevanja

S timom se može komunicirati na različite načine. To može biti verbalno, neverbalno, pisano, vizualno i kroz slušanje

Verbalna komunikacija 

Verbalna komunikacija je najvažnija točka interakcije između članova tima. Bilo da vaš tim razgovara licem u lice, preko telefona ili putem videokonferencije, ti razgovori mogu biti odlučujući faktor u tome kako jedna osoba doživljava drugu. Verbalna komunikacija pruža najbolju priliku članovima tima da izraze svoje misli.

Neverbalna komunikacija: 

Neverbalna komunikacija uključuje stvari poput govora tijela, izraza lica i tona glasa. Mnogi ljudi nisu svjesni kako neverbalna komunikacija utječe na njihove odnose. No zapravo je više od polovice komunikacije neverbalno, zbog čega je važno obratiti pozornost na neverbalne znakove.

Pisana komunikacija

Pisanjem se može jednostavno kontrolirati kako komunicirate. Vaš tim trebao bi imati zajednički cilj učinkovite komunikacije putem svakog pisanog komunikacijskog kanala, uključujući e-poštu, alate za upravljanje projektima, slanje poruka, ankete ili recenzije. Vještina pisanja može koristiti vašem timu i publici.

Vizualna komunikacija

Vizualna komunikacija je važna na timskim sastancima ili obuci kada dijelite informacije putem slajdova ili videa. Prednost vizualnih sadržaja je u tome što imate vremena za razmišljanje prije nego što svoju poruku predstavite drugima. Prije dijeljenja razmislite hoće li vizualni elementi koje ste odabrali pomoći vašem timu da razumije što pokušavate komunicirati.

Slušanje: 

Možda ne mislite na slušanje kao na komunikaciju, ali učinkovita komunikacija ne može se odvijati bez njega. Slušanje je način na koji primate informacije kada vam se drugi obraćaju. Aktivno slušanje posebno stvara zdravo radno okruženje jer pokazuje onome tko govori da ste angažirani i da obraćate pozornost na ono što ima za reći.

bottom of page