top of page

Kako me drugi vide?

Iako sami sebe prilično dobro poznajemo, znamo svoje mračne i sve druge tajne, jednako tako nas intrigira i to kako nas drugi vide.


Drugi nas gledaju upravo onako kako i mi njih doživljavamo, ponajprije očima, našim najvažnijim osjetilom, pa odmah zatim i svojim ušima. Govor tijela, i zvuk našeg glasa, kao i sadržaj koji pri tome dobivamo određuje kako ćemo se prema osobama odnositi i što ćemo o njima misliti u čak 90 posto svih slučajeva.

Foto: Pixabay


To je pravi dvosjekli mač, jer mnogi znaju za tu činjenicu pa se drugima predstavljaju prodavajući izgled i govor nečega što nisu, a s druge strane, skloni smo ne primijetiti ili zatvoriti u ladice neke ljude oko nas samo zato što se odijevaju ili izgledaju drugačije, imaju specifičan govor ili nam nisu simpatični na prvi pogled.


No kako bismo radili na sebi i omogućili si da budemo prihvaćeni u nekoj sredini, kao i da dobijemo priliku za rad i napredak dobro je iskoristiti tu činjenicu. Ako se želimo predstaviti drugima ili pronaći klijente za proizvod moramo izgledati kao osoba koja predstavlja ono što jesmo. I nama samima, pa tako i drugima najugodnije je s osobama koje su im slične. Za uspjeh je nekada dobro biti kameleon, i to ne samo u izgledu, nego i u načinu kako pozdravljate druge, kako pozicionirate svoje tijelo, kakav vam je ton glasa.


Prvi dojam često dobivamo upravo načinom na koji nam netko stisne ruku. Ako je taj stisak mekan, mlitav ili ovlaš, ili ako je prejak možemo odbiti od sebe osobe s kojima želimo uspostaviti kontakt. Najbolje je prilagoditi se onome načinu kako vas ta osoba pozdravlja. Na taj način i prije nego li kažem svoje ime mogu postaviti temelje za uzajamno poštovanje.


Iz položaja tijela moguće je donijeti puno neposrednih zaključaka o osobama. Za dobru i fer komunikaciju dobro je oponašati no ne biti ogledalo jer ćete i sebe i drugoga dovesti u neugodnu situaciju. Ako netko ustaje, maše rukama ili pokušava dominirati prostorom, parirajte to na sličan način. Ako vidite da je nekome neugodno zbog vašeg stila i nastupa obuzdajte se. Pratite druge kako bi svima bilo jednako ugodno.


Ton nečijeg govora ima dva važna elementa, volumen i tempo. I oba elementa nužno je prilagoditi osobama s kojima razgovarate. Ako su vaši sugovornici tihi u svom govoru, budite tihi i vi, inače će se osjećati kao da vičete na njih. Ako govore glasno, budite i vi jednako glasni. Ako govore brzo, pratite njihov tempo, a ako su spori prilagodite im se.


Ljudi iz različitih dijelova naše zemlje, kao i iz susjedstva govore različitim dijalektima i različitim tempom. Od vas se ne očekuje da s njima razgovarate istim dijalektom. No vjerojatno ćete i sami sa Slavoncima pričati sporije, s Dalmatincima glasnije, a s ljudima iz Zagreba puno brže.


No to ne znači da trebate promijeniti svoju osobnost i svoj stil. Budite svoji, i u nastupu izgledu i govoru. No budite svjesni na to kako vas drugi vide. Veliki tetovirani bradati muškarac uvijek će izazvati strahopoštovanje, bez obzira koliko drag i nježan bio. A još ako govori moćnim basom taj osjećaj će biti još jači.

S druge strane malena, nježna žena u ružičastoj odjeći, tankog glasa uvijek će imati puno veći izazov nametnuti se u novoj skupini i lako provoditi svoje odluke.

Comments


bottom of page