top of page

Pet trikova za dobar nastup

Odraditi javni siguran javni nastup, bilo to prezentiranje projekta, prodajna prezentacije, ili predstavljanje ideje, velik je izazov. A još nam je teže ako nam je do toga jako stalo, vjerujemo u to i važno nam je za karijeru ili posao. Stres tada ispliva brzo, strah od grešaka povećava njihovu učestalost, a dobar rezultat nastup čini nam se sve dalje i dalje.


No postoji način kako si sami možemo pomoći.

Foto: Bruce Mars / Unsplash


Za početak nervozu i tjeskobu najbolje je pretvoriti u uzbuđenje. Ogromnu energiju koju imamo u sebi pred nastup bolje je kanalizirati u širok osmjeh, dinamičan pokret i entuzijastični zvuk glasa kojim predstavljamo sadržaj. No u tome ne treba pretjerivati jer se lako može pretvoriti u nešto što je na pragu histeričnosti. Publika nam treba vjerovati, a ne strahovati od toga je li nam dobro.


Pričati treba uvijek sporije. Kada smo nervozni ili čak i kada nismo, želimo što prije prenijeti svoje mentalne slike onima koji nas slušaju. No i sami znamo kako velika količina informacija ne može brzo ući u našu glavu. Nismo telepati koji mogu prenijeti drugima svoje slike i osjećaje. Jedini alat kojima možemo prenijeti naše ideje su naše riječi. One moraju biti odmjerene jasne i izgovorene tempom koji je razumljiv. Između riječi i rečenica treba udahnuti i dobro je staviti pauzu u govor puno češće nego bismo li to učinili u razgovoru s kolegama ili poznanicama. Vaša publika lakše će upiti ono što im pričate i moći će lakše zapamtiti ono što pričate.


Ono o čemu pričaš mora biti namijenjeno publici koja sluša. Te informacije moraju biti korisne i pomoći im u njihovom radu i životu. Među onima koji slušaju može biti onih koji se neće slagati s tvojim idejama. Okretat će očima i odmahivati glavom, i svoje neslaganje pokazivati prekriženim rukama. No njima ionako ne pričaš svoju priču nego je ona namijenjena samo onima koji trebaju i žele tvoju pomoć.


Oči su naš najbolji alat. Svatko tko te sluša veću pozornost će ti dati ako ga pogledaš u oči. Iako se čini nemoguće s većom grupom ljudi uspostaviti kontakt očima to i nije tako. Svaki od sudionika koji te gledaju i slušaju može dobiti dio pozornosti. Nemoj gledati s jednog kraja prostorije na drugi i strijeljati pogledom. Šaranje očima iznad njihovih glava učinit će svaku prezentaciju neosobnom i hladnom. Pokušaj po jednu rečenicu izgovarati gledajući jednu osobu u publici.


Tišina je izuzetno moćan alat. Mnogi od nas strahuju od rupa u našim prezentacijama i čudne tišine koja može zavladati prostorom dok govorimo. Čini nam se kao da svatko može čuti naše misli, osjetiti našu nervozu, osjetiti kako smo izgubili nit pripremljene prezentacije. Strahujemo da nam broje greške, trenutke kada nam je glas zašuškao, puknuo ili zadrhtao, te koliko smo puta koristili poštapalice. I to nas tjera da projurimo kroz naš nastup što nas glas brže nosi, bez ikakvih pauza i s jedva ukradenim prostor za dah.


Ne boj se tišine. Tišina je moćna jer svemu onome što kažeš prije nje daješ vremena da publika prihvati. Jednako tako dovodiš ih u stanje iščekivanja što ćeš slijedeće reći. Povećavaš im koncentraciju i daješ im priliku da shvate sve ono što govoriš, da oblikuju u svojm glavama slike koje im opisuješ i poistovjete se s osjećajima koje s njima dijeliš.


Javno nastupanje može nam biti problem. No budi svjestan ovih činjenica koje ti to mogu olakšati. Entuzijazam ne škodi, pričati treba polako, očima se treba služiti kako bi se uspostavilo povjerenje, a tišina je zlato. Tih pet činjenica može ti pomoći da budeš bolji na slijedećem sastanku, razgovoru, prezentaciji ili pitchu.


A ako ti treba dodatna pomoć pri tome, tu sam. Pitaj me što god ti padne na pamet.


bottom of page