top of page

Pomaganje umjesto prodaje

Kada Amerikanci dođu u Europu, uđu u dućan ili restoran u šoku su. U restoranu ručak mogu jesti satima bez da im se odmah servira račun, a u dućanima ih čekaju namrgođena lica i nitko im ne uvaljuje robu s osmjehom od uha do uha.

S druge strane svaki Europljanin se u Americi čudi što mu je račun uvijek viši od onoga što piše na proizvodima, u restoranima porcije hrane su ogromne, hrana se brzo trpa u sebe, račun na stol dolazi čim se odloži vilica, a napojnice su obaveza.

Iskustva s bliskog i dalekog Istoka znaju biti zbunjujuća i svima nam je jasno da komunikacija u prodaji ili usluzi nije svugdje ista.


Foto: Pexels/lil arsy

Iako oni koji rade u turizmu već godinama potiču ljude da se više smješe, preširok i neiskren osmjeh je nešto na što smo gotovo svi alergični. U mislima nam se tada vrte misli o tome kako je to sumnjivo, kako nam sigurno pokušavaju uvaljati nešto loše i kako nas žele za nešto zakinuti.

Svatko želi pomoć

Svatko tko se bavi prodajom ili uslugama zna da komunikacija u njoj igra važnu ulogu u upravljanju prodajom. Jednako tako profesionalci u prodaji moraju biti dobri komunikatori kako bi prodaja bila učinkovita. Nitko neće kupiti vaš proizvod i koristiti vašu uslugu ako vam je komunikacija loša.

No ako se u prodaju kreće s idejom „idem sada nešto prodati“ rezultat će često biti razočaravajući. Puno je bolji put pokušati pronaći način kako pomoći kupcu ili klijentu.

Jednostavnost i preciznost

Svako prodajno predstavljanje mora biti jednostavno i precizno. Komplicirana terminologija i žargon zbunjuje klijente. Kupci moraju razumjeti vaše proizvode kako bi vjerovali u njih i na kraju ih kupili. Oni koji prodaju moraju biti dobro upoznati s prednostima proizvoda. Još više moraju znati kako taj proizvod može olakšati život kupcu.

Jasno pričaj i dobro slušaj

Ton glasa je važan u svakoj komunikaciji. U prodaji je važno paziti na to da ne treba biti previše glasan, a još manje pretih. Ton mora biti pristojan i ne agresivan. Pitajte one koji vas slušaju razumiju li vas i jeste li dovoljno glasni i jasni.

Jednako je važno dobro slušati. Nikada ne treba prekidati klijenta kada on nešto pita. I treba mu dati odgovor na svako pitanje i to bez igranja riječima. Lažna obećanja i pogrešne obveze dovode do problema i zabune. Transparentnost je temelj za to da se kupci ponovno vrate. Ne postoje pitanja koja se ne mogu postaviti, i sve nedoumice moraju se pojasniti.

Budi zanimljiv

Kao što svi želimo razgovarati s zanimljivim ljudima tako i klijenti ili kupci žele zanimljive i vješte komunikatore. Pričom ih treba privući, zabaviti, dati im informaciju i, ponekad dodati svoj osobni pečat.

Prodajni tim mora biti prava momčad

Svi članovi tima koji se bave prodajom moraju međusobno komunicirati na otvorenoj platformi koja mora biti otvorena svima. Svi članovi tima moraju znati svoje ciljeve, primati poticaje, biti transparentni u komunikaciji. Voditelj prodaje mora komunicirati sa svojim prodajnim timom na otvorenoj platformi kako bi svi mogli sudjelovati i dati svoje ideje. Važne informacije moraju dolaziti e-poštom.

Jednako tako izuzetno je važno moraju komunicirati i s drugim timovima u tvrtki, osobito nabavom, marketingom i financijama.

Dobra i učinkovita komunikacija daje priliku za sklapanje poslova i održavanje zdravog odnosa ne samo sa svim klijentima nego i sa svima u našem timu.

Comments


bottom of page