top of page

Stvaranje dobrih odnosa olakšava posao

Imam uslugu ili proizvod. I želim to prodati. No ne smijem zaboraviti širu sliku. Prodaja je samo jedan dio dobre poslovne priče. Izgradnja i njegovanje snažnih poslovnih odnosa, poslovnih partnerstava kao i komunikacije u timovima jednako je važno za dugoročni rast tvrtke.


Foto: Pexels/Mikael Blomkvist

Uspješna poduzeća stvaraju trajna partnerstva među svim svojim različitim grupama - od članova svojih timova klijenata dobavljača i korporativnih partnera do investitora i mentora. Ljudi u tim tvrtkama razumiju vrijednost njegovanja dugoročnih odnosa s poduzećima i klijentima kojima služe, te s onima na koje se oslanjaju kako bi održali svoje poslovanje.

Uvijek dijeli informacije

Informacije su važne jer o njima ovisi donošenje pravih odluka u pravi trenutak. U zdravim poslovnim odnosima, svaka strana ovisi o informiranju druge. Stalno davanje izvješća o statusu nekog zajedničkog projekta znači da vaš partner ne mora tražiti ažuriranja. Kada imamo informacije što se događa znatno manje stvari nas može iznenaditi. Uvijek je potrebno ranije znati ako postoji manjak resursa ili neka prepreka u isporuci. Jednako tako informacija treba ići i u suprotnom smjeru – partneri i dobavljači moraju znati kako ide prodaja i ima li problema u proizvodnji.

Iskrenost je važna

Privatno svi cijenimo poštenje i transparentnost. To trebamo cijeniti i u poslovnim odnosima. Iskrenošću stvaramo povjerenje. Svi mi podsvjesno osjećamo kad netko pokušava muljati. Ako netko dobije osjećaj da ste skloni laganju teško je očistiti se od toga.

Dobro je priznati i sebi i drugima kako nemamo odgovore na sva pitanja. Iskreni "Ne znam" svatko od nas cijeni. Osobito ako nakon te rečenice obećamo da ćemo potražiti odgovore na pitanje.

Ispuni obećano

Održavanje riječi povećava povjerenje. Kada kažete da ćete isporučiti svoj proizvod do određenog datuma, izuzetno je važno učiniti sve da se to dogodi. Znanje da ćete ispuniti obećani rok oslobađa vašeg klijenta svake brige da bi stvari mogle poći po zlu na vašoj strani; oslobađanje od te brige također gradi dobru reputaciju.

Dijeli znanje i resurse

Znanje i resursi su najgori kad se ne koriste. Zato je dobro dijeliti ih. Kako bi spriječili gubitke i zaštitili imovinu nužno dobro je koristiti se svime na raspolaganju. U zdravom poslovnom odnosu, svaka bi strana trebala biti voljna dijeliti znanje i resurse. Ono što ti znaš može spasiti tvog partnera, dobavljača ili člana tima. Jednako tako njihova znanja mogu tebi olakšati poslovanje.

Njeguj kontakte

Bez odgovarajućeg njegovanja, poslovni odnosi mogu uvenuti i umrijeti kao i svaka druga vrsta odnosa. Postavi automatizirani sustav koji će te podsjetiti da se redovito čuješ sa svojim partnerima. Alati i platforme društvenih medija olakšavaju održavanje veze.

Ostani u kontaktu uz osobni dodir

Daleko od pogleda, daleko od srca, kaže poslovica. Poslovni odnos koji se oslanja isključivo na e-poštu i slanje poruka nema čvrstoću koje dolazi s osobnim kontaktom. Uvijek treba pronaći vrijeme za kavu s poslovnim partnerima. Na svakom društvenom skupu ili na događaju u branši dobro je osvježavati veze. Dobro je znati i zapamtiti imena, hobije i druge činjenice o tim ljudima.

To zahtjeva trud i vrijeme, no koristit će poslovanju u dobrim, a posebice u lošim vremenima.

תגובות


bottom of page