top of page

Znaš li pisati za Internet?


Objektivno i točno pisanje, s provjerom činjenica i citiranjem izvora, ali s ispravnom gramatikom i pravopisom kao i pisanje pravoj publici ono je za čime teži svaki medij.

U ovo suvremeno doba kada imamo premalo vremena za velike tekstove, a ekrani s kojih čitamo su uglavnom mali taj izazov je još i veći. Oni mlađi, kojima je Internet prvi i jedini medij, većinu svog sadržaja primaju preko slika i videa, a slova su im samo usputna stvar. A i same društvene mreže su to prepoznale pa je doseg objava sa slikama i videom daleko veći.


Sve više sadržaje samo skeniramo očima i ne udubljujemo se u njih niti ih čitamo čim vidimo da je riječ o nečemu malo kompliciranijem. Upravo zato svaka komunikacija online treba biti prilagođena tome i pisanje na mreži svih mreža treba biti drugačije. A ako želimo biti čitani i imati doseg moramo znati kako to raditi na najbolji način.

Foto:Pexels/Pixabay


Jasno i koncizno pisanje važno je u svakom mediju. U pisanju na Internetu to je još važnije jer korisnici žele informaciju brzo, a čitanje na internetu je sporije nego čitanje iz knjige ili novina. Jednostavan i izravan stil najbolje djeluje. Rečenice i odlomci moraju biti kratki, tri do pet kratkih rečenica je najviše što se treba upotrebljavati. Između odlomaka treba biti vizualni razmak. Glagoli moraju biti aktivni i u prezentu. Izbjegavaj pisanje u pasivu i komplicirane rečenice.


U većini slučajeva kraće forme su bolje od dugih. Iako je prostor na Internetu gotovo neograničen, duge priče nisu prikladne za čitače koji koriste taj medij. Većina priča treba biti kraća od 800 riječi.


Naslovi funkcioniraju jednako kao i u tisku. Oni šalju informaciju i privlače čitatelja. Za razliku od tiska izravni naslovi su bolji od onih koji su napravljeni od igre riječima. To je zato jer konzumenti tog sadržaja žele informaciju brzo. Naslovi oko kojih se oni pitaju o tome što je zapravo sadržaj teksta neće ih potaknuti da ih pročitaju do kraja.


Dobar dio korisnika Interneta informaciju traže preko tražilica. Naslovi koje nemaju ključne riječi važne uz temu neće biti pokupljene preko Internet tražilica.


Podnaslovi svakih nekoliko odlomaka pomažu očima da prepoznaju zanimljiva mjesta u tekstu. Oni trebaju koncizni i pogađati u srž. Trebaju imati od tri do sedam riječi i davati jasne naznake o čemu je riječ u tekstu koji slijedi. Oni jednako tako odvajaju sadržaju u odlomke koji jedinstvene cjeline koje su lake za shvatiti.


Natuknice, nabrajanja i liste su još jedan efektan način kako priču učiniti interesantnijom i privući pažnju čitatelja. One ujedno i omogućavaju lakše upijanje informacija. One se mogu upotrebljavati i u tijelu priče, na njenom početku ili kao okvir koji naglašava glavne elemente priče.

Comments


bottom of page